Wat is een dakbord?
Een dakbord wordt ook wel eens een daknaambord genoemd en is het bord dat we regelmatig op de daken van auto’s zien. In de meeste gevallen worden deze dakborden gebruikt door autorijscholen en taxibedrijven, maar we leven nu zeker in een tijd waarin de auto steeds vaker gebruikt wordt als promotiemiddel. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die een maatwerk dakbord laten maken voor hun onderneming. Uiteraard is het mogelijk om een dakbord volledig aan te passen naar de wensen en eisen van de eindgebruiker. Zo kunnen formaat, kleur, model, belettering en bevestiging bijvoorbeeld worden aangepast naar de persoonlijke voorkeuren.

Meerdere soorten bevestigingen voor een dakbord
Dakborden zijn er in tal van soorten. De keuze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het budget, de eisen voor de belettering, de mate van zichtbaarheid en natuurlijk ook de persoonlijke mening. Er is niet alleen een ruime keuze aan dakborden, maar er zijn ook keuzes te maken in de bevestigingsmethode van het dakbord. Voor een optimaal stevige bevestiging werd voorheen voornamelijk gekozen voor bevestiging van het dakbord middels een beugelconstructie. Echter, tegenwoordig zijn er meer betrouwbare oplossingen. Hierbij valt te denken aan bevestiging met zuignappen, magneetvoetjes of een magneetplaat.

Het kroontje op de auto
Een dakbord is toch een beetje het kroontje op de auto. Het is een opvallend extra detail dat toegevoegd wordt aan het voertuig, en daarom ook in veel gevallen het eerste wat mensen zien. Juist hierom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de uitstraling van het dakbord. De kijker moet in een enkele opslag kunnen zien wat er op het dakbord staat, omdat het ook vaak onderweg gezien wordt, op hogere snelheid. Dit betekent dat het dakbord niet te vol bedrukt moet zijn en de letters moeten ook groot genoeg zijn. Probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden en het toch ook uniek en doeltreffend te maken. Werk met kleuren die goed bij elkaar passen en elkaar vooral niet in de weg zitten, ook op het gebied van leesbaarheid.

Een optimale veiligheid
Het is belangrijk om te kiezen voor een dakbord dat goed getest is op de veiligheid. Wanneer een dakbord bij wat wind of bij een hogere snelheid gemakkelijk losraakt, dan kan dit gevaarlijke situaties op de weg opleveren, met mogelijk ernstige gevolgen. Veiligheid gaat voor alles. Er zijn dakborden met een aerodynamisch ontwerp die optimaal veilig in gebruik zijn. In veel gevallen zijn deze ook brandstofbesparend en geluidsarm, wat binnenin de auto ook zeer prettig is. Het CBR stelt eisen als het gaat om de veiligheid van dakborden. Zorg ervoor dat het dakbord aan deze eisen voldoet, voor de eigen veiligheid en die van anderen.

Scroll naar boven
×